Home
Segédletek
Portálodra
Információ
Memory-parents
Memory Jolika

 

Ünnepem
Ajánlóm
Versenyek
Munkáim
Képtár2-es
Winxképek

 

Lya ist die wunderbare Seite meiner Freundin!

und Betty!

Nosztalgia
Scrapkellék
Kezdetek
Victorian Img.
Újtervek

KEDVENC OLDALAK

TEB Sumika Joli személyes oldala Rubin jogvédett oldala BilaMiklss a nyugdmjas Moni

      BLOGROLL


Oldalad
Népszerűsítése itt!

Siamsun Thailand
link

Autosurf
Keress minket
Google+-on


Q-link - Honlapkészítés

pagerankPROCESOS


Free Automatic Google Backlinks - SEO INFOLIVERANK

PageRank-Backlink ohne Anmeldung bei Ursula1.de
Blog Ping

Weisse Schokolade


Superbanner-Mix
Google PageRank


Free Backlinks at http://www.backlink-clever.de
Review www.anikovilaga.gportal.hu on alexa.com

Honlapkiszmtis, webaruhaz kiszmtis a leggyorsabban. Akar mig MA!<

 Kipeslap k|ldise
Frisshírek
Életmód
Történetek
Játék
BannerSite
Kedvedrevaló

 

    Relytett értékek


GrafikaWorld
Portfolio
Kelléktár
DesignWorld
BlogWorld
Portalvarázs
Üzlet
CSACSKASÁGOK, VAGY MÉGSEM?
CSACSKASÁGOK, VAGY MÉGSEM? : Öngyógyítás:

Öngyógyítás:

  2007.10.30. 08:32

Tegyük? Ne tegyük?

 

Öngyógyítás: Tegyük? Ne tegyük? (Hasznos tanácsok az öngyógyszereléshez)

--------------------------------------Az öngyógyítás napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt. Az emberek szeretnének felelősséget vállalni a saját egészségükért. A dolgukat megkönnyíti, de meg is nehezíti a médiában reklámozott rengeteg vény nélkül beszerezhető gyógyszer (OTC- Over The Counter). Sok az azonos hatóanyagtartalmú, de különböző fantázianevű készítmény, ami összezavarhatja a betegeket, és esetleg gyógyszertúladagoláshoz is vezethet.

Az öngyógyítást, öngyógyszerelést a betegmagatartás egyik formájának tekinthetjük, amely a tünetek szubjektív megítélésnek következménye, és amely során csak vény nélkül kapható gyógyszereket alkalmazunk.

Az öngyógyítás során recept és orvosi utasítás nélkül, jó vagy rossz ismeretek, tapasztalatok alapján alkalmaznak a betegek gyógyszert, a saját panaszaikra.

Tőlünk nyugatabbra az öngyógyszerelésnek már hagyományai vannak, ott már önkiszolgáló rendszerben folyik a recept nélküli gyógyszerek árusítása. Ezt nálunk még nem lehetne megvalósítani.

Az öngyógyítás előnye, hogy a betegnek az enyhe panaszaival nem kell orvoshoz mennie, időt takarít meg és szakmai felvilágosítást is kap, viszont az öngyógyszerelés nagyobb anyagi áldozatot jelent számára. Az öngyógyítás előtérbe kerülésével azonban csökken a betegek állapotának nyomonkövethetősége, a szűrésre, egészségnevelésre alkalmas lehetőségek száma, és ugyanakkor nő a gyógyszerek nem megfelelő alkalmazásának gyakorisága.

Az öngyógyszerelés kritériumaiból:

- Az öngyógyszerelés fogalma csak a recept nélkül kapható gyógyszereket foglalja magába, ezért ne szedjünk vényköteles gyógyszert, ha azt nem nekünk írta fel az orvos, illetve ha a szedés nem orvosi ellenőrzés mellett történik.

- Ha valamiben (gyógyszerallergia, adagolás stb.) csak a legcsekélyebb mértékben is bizonytalanok vagyunk, inkább forduljunk orvoshoz vagy gyógyszerészhez!

- Az öngyógyítás tünetekre, nem pedig diagnózisra alapozott, ezért ott alkalmazható, ahol nem indokolt orvosi vizsgálat. Az öngyógyszerelés időtartama ne haladja meg a 3-7 napot!

- Fontos tudni, hogy a választott gyógyszer mire is való. Ha csak sejteni véljük, mire is használtuk mondjuk korábban, akkor inkább kérdezzünk meg egy orvost vagy gyógyszerészt.

- Az öngyógyszerelés nem eredményes, és ezért az egyén forduljon orvoshoz, ha az alábbi körülmények állnak fenn:

-> A tünetek továbbra is megvannak, romlanak, vagy visszatérnek, netán még kedvezőtlenebbül, mint kezdetben.

-> Súlyos fájdalmak esetén

-> Ha egy vagy több gyógyszer, mely alkalmasnak látszott a kívánt hatás elérésére, eredménytelen maradt.

-> Ha az alkalmazott gyógyszernek mellékhatásai jelentkeztek.

-> Ha pszichiátriai problémák is jelentkeztek, mint pl. szorongás, depresszió, nyugtalanság stb.

Gyógyszerek alkalmazására és tárolására vonatkozó hasznos tudni valók:

- Ne használjuk fel a korábbról maradt antibiotikumot! Célszerű az antibiotikum kúra befejeztével a megmaradt tablettákat megsemmisíteni, nehogy kísértésbe essünk.

- A gyógyszerek alkalmazásánál különleges figyelmet kell fordítani bizonyos csoportokra, így pl. terhes nőkre, szoptatós anyákra, csecsemőkre, kisgyermekekre stb. Esetükben sok gyógyszer ellenjavallt, vagy más az adagolás, mint általában.

- A gyógyszereket, vitaminokat gyermek elől gondosan, körültekintően zárjuk el!

- Ha gyógyszerallergiánk van, fokozottabban oda kell figyelni, mit veszünk be ellenőrzés nélkül. A legjobb, ha megtanuljuk az allergiát okozó hatóanyag latin nevét, és mindig elolvassuk a gyógyszeres dobozon a hatóanyag tartalmat, illetve a betegtájékoztatót.

- Az injekciókat óvni kell a hőtől, fagytól. Kerülni kell a 0 °C alá hűtést, azért ne a mélyhűtőben tároljuk, mert a hatása csökkenhet, illetve a minősége romolhat. Az ideális hőmérséklet 0-15 °C között van.

- Inzulint sosem szabad 40 °C feletti hőmérsékletnek kitenni.

- A táplálék felvétele jelentősen módosíthatja néhány gyógyszer felszívódását. A táplálék bevitel csökkentheti akár a gyógyszerek felszívódását is. Alkohollal egy gyógyszert sem szabad bevenni!

- A kanalas gyógyszerek adagolása általában valamilyen étkezéshez használt kanállal történik. A ma használatos kanalak ritkán felelnek meg az előírásoknak: a teáskanál 5 ml, a gyermekkanál 10 ml, az evőkanál 15 ml űrmértékű kellene, hogy legyen a megfelelő adagoláshoz. A pontosabb adagolásához ezért inkább mérőkanál vagy mérőpohár használata javasolt.

- A gyógyszertárban készített cseppek 1 hétig használhatók fel. A gyógyszergyáriak esetében általában 3-6 hónap a felhasználhatósági idő, ha hűtőben tároljuk. Arra azonban ügyelni kell, hogy soha ne használjuk ezen az időn túl a gyógyszert.

- Nagyon veszélyes lehet, ha szem-, orr- vagy fülcseppet összekeverjük. Ha angol nyelven van a dobozon az alkalmazás helye, akkor jó ha tudjuk, hogy angolul a szemcsepp eye drops, a fülcsepp ear drops, az orrcsepp pedig nasal drops.

- Rosszul látó betegek a pontos cseppadagolást úgy oldhatják meg, hogy egy üres, vékonyfalú műanyagpohárba csepegtetik a gyógyszert, így hallják, hogy a csepp a pohár fenekéhez ütődik és meg tudják számolni.

- Ivóampullák esetében célszerű papírzsebkendőt vagy vattát az ampulla nyakára tekerni, mielőtt feltörjük, így megvédjük ujjunkat. A feltört ampulla kiürítése szívószállal vagy szívócsővel lehetséges.

- A fényérzékeny gyógyszerek általában sötét üvegben kerülnek forgalomba, ezek hatóanyaga fény hatására lebomlik. Az ilyen folyadékot, ha kiadagoltuk magunknak, azonnal le kell nyelni, hogy minél kevesebb fény érje.

- A tabletták között van, amit nem szabad széttörni, szétrágni, mert a filmbevonat - ami azért van rajtuk, hogy a belül lévő hatóanyag ne érintkezzen a gyomornedvvel - megsérül.

- Pezsgőtabletták használatakor két dologra kell figyelni. Az egyik a száraz helyen való tárolás, a másik a viszonylag magas nátrium tartalom. Magasvérnyomásbetegségben szenvedő betegeknél, akiknek csökkentett nátrium tartalmú diétát kell betartani, erre különösen tekintettel kell lenni.

- Kúpok esetében vigyázni kell, hogy ne olvadjanak meg, a formájukat ne veszítsék el, mert akkor a gyógyszereloszlás egyenetlenné válik bennük. Ha vissza akarjuk dermeszteni őket, ne tegyük a mélyhűtőbe, mert akkor a kúpok megrepedezhetnek, és könnyen széttörnek

- A gyógyszert tartalmazó tapaszokat 25 °C alatti hőmérsékleten tároljuk!

A felelősségteljes öngyógyszerelés a recept nélkül kapható gyógyszer kiválasztása, és használata olyan betegség vagy panasz esetén, melynek súlyosságát magunk mérjük fel, orvosi segítség nélkül.

Az öngyógyszerelés nem ,,bűn" és nem tilos, ha a megfelelő szabályok betartásával végezzük, és csak recept nélkül kapható gyógyszert alkalmazunk.

 
 

 

 
Schriptek
Dekortok
Galéria
Ünnepekre
Extrák
Képcsoport

 

NewAd
Award
Olvasgató
Kérések
Belépés
Regiszter

 


 

Rólam
Tőlem
Tőlletek
,Pellengér
Hasznosságok

 

 

Dijaim:Klick a képre!

Designset
Újdoság
Sitebanner
Download
A-Z.Design
BlogWorld


AnikoVilága
nagyobbra klikk a linkre

Névnapkereső
Írj be egy nevet
vagy névtöredéket:

 

Ajánlóm: 

Ingyenes álláshirdetés Ingyen linkgyujtemény
Cégiránytu - az üzleti megoldások tárháza
Cégiránytu partnerek

Autosurf-
Klik-
Regisztráció

OLDAL AJÁNLÓ!                KÖZVETLEN A GYÁRTÓTÓL!                             

 


Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!